driedfruits_silver.jpg

Denna fruktserie har vunnit ekopriset "Silver Award - Best New Organic Food Product", på nordens största ekomässa i oktober 2013 - Nordic Organic Food Fair. Jag är så glad och stolt över priset. Det visar att det vi gör är helt rätt. Det här priset är lika mycket böndernas som vårt. Det är allas. Vi är ett dröm-team.

Mina lättorkade frukter är torkade långsamt och på så låga temperaturer som möjligt. Det ger ett mjukare, mumsigare och fuktigare resultat. Mer som de solmogna frukterna i sina träd och buskar! Carro som har butiken 8T8 i Stockholm sa: "Det är så gott att man blir förbannad". Vi har inte tillsatt något socker* eller svaveldioxid. 100 % naturlig frukt helt enkelt!

Jag köper frukten direkt från bönderna i Colombia och säljer mina mumsigheter direkt till butiker. På så vis kan vi stödja bönderna, för vi kan betala dom ett bättre pris än de får på lokala marknaden och samtidig njuta av deras härliga och nyttiga produkter. Jag kallar det att hjälpnjuta! 

Ät mina lättorkade frukter och bär som de är, som mellanmål, efter träningen, i en smoothie (lägg i blöt först), i müsli eller pröva i din gröt! Du kan även lägga dem i blöt en stund i lite vatten och använda kreativt i matlagning. Man kan göra såser till desserter, fisk, skaldjur, grönsaker eller fågel och vilt! Till fredagsmyset brukar vi blanda en skål med nötter och mina frukter. Madre mia!

Jag har själv aldrig varit så förtjust i torkade frukter. Men nu är jag besatt och kan inte sluta äta dom. Jag tycks inte heller vara den enda. I tester jag gjort hos mina kunder, säger alla att de är ovanligt goda, mjuka att tugga och av mycket hög kvalitet.  Det är vår partner Fruandes i Bogotá som gör detta fantastiska hantverk åt oss. Vi träffades på en mässa i Bogotá sommaren 2012 och det sa "klick" direkt mellan oss. Vi hade samma filosofi kring direkt handel och i strävan att hjälpa odlare att både få ett juste pris och gå mot ekologiska odlingar. Jag har rest tillsammans med Fruandes runt till olika bönder som de jobbar med. Det krävs nära relationer och mycket tillit för att få till det som Fruandes har skapat. Vi bugar i respekt för allt arbete de har gjort och gör nu det vi kan för att bidra till att göra skillnad för dessa bönder. Är du redo att hjälpnjuta?

Kika här på Matgeeks osponsrade recension av mina lättorkade frukter. Se klippet här.

Min lättorkade fruktserie är även ä-märkt med konsumentorganisationen Äkta Varas certifiering för ren mat utan konstiga tillsatser.

*Innehåller naturligt förekommande socker.


Nettovikt 130 g = 5 solmogna ekologiska mangofrukter á 330 g = 1, 65 kg mango!  

Nettovikt 130 g = 5 solmogna ekologiska mangofrukter á 330 g = 1, 65 kg mango!

 

Nathalies lättorkade ekologiska mango (5 ST MANGOFRUKTER Á 330 G I PÅSEN)

Den här mangon är så god att man inte kan sluta äta den. En av mina svenska kompisar sa: "Den är så god att man blir förbannad!" (Carro Tallving, 8T8)

Den är vingummigare än de vanligaste torkade mangos; mjukare och smakligare – mer som godis. Många av de torkade mangos vi smakat i Sverige har tillsatt socker och svaveldioxid. Bu säger vi till det. Det är 100 % ren frukt i våra påsar.

Vi köper den här mangon från två småbönder: Don Israel och Don Royman, i Tocaima i Cundinamarca, som ligger relativt nära min pappas hemtrakter. I tio år har de arbetat hårt för att få odlingarna ekologiskt certifierade. Det är inte enkelt i detta tropiska klimat och kräver noggrannhet och tålamod. Direkt handels priset vi betalar är 25 % över lokala marknadspriset.

Det har forskats på mangon en del, och jag ska inte dra några slutsatser här, men för er som är intresserade kan ni läsa denna artikel om forskning i Texas, USA, som visat att mango kan ha preventiv inverkan på bröstcancer. Klicka här för att läsa mera.

Näringsvärden per 100 g:

 • Energi 1322 kJ / 312 kcal
 • Fett 0.60 g - varav mättat fett 0.25 g
 • Kolhydrater 70.1 g - varav sockerarter
 • Fibrer 7.8 g
 • Proteiner 2.7 g
 • Salt 12.4 mg
 • Vitamin A (retinol) 486 μg (61% av DRI*)

*Dagligt referensintag

Ekologiskt certifierad av BCS Öko-Garantie GmbH

IP Livsmedels Certifierade av KIWA Sverige AB


Nettovikt 130 g = ca 130 st solmogna ekologiska physalisbär = ca 6 askar färsk physalis du köper i dagligvaruhandeln

Nettovikt 130 g = ca 130 st solmogna ekologiska physalisbär = ca 6 askar färsk physalis du köper i dagligvaruhandeln

Nathalies lättorkade ekologiska physalis (CA 130 ST PHYSALISBÄR I PÅSEN)

Du har väl hört när någon säger ”bara de bästa bären är goda nog”? I detta fall är det sant. Varje physalis öppnas och kontrolleras. De omogna bären exporteras och de solmogna söta mumskulorna går till…mina marmelader och torkade frukter. Därför är innehållet i denna påse av lite jämnare kvalitet än du kanske är van vid.

Dessutom torkas våra bär lätt och långsamt på så låg temperatur som möjligt. Det ger ett mjukare, fuktigare och mumsigare resultat. Som bären i busken!

I Nariño i södra Colombia har vi genom vår partner Fruandes hittat kooperativet BioFruit Napoli som på höga höjder i bergen odlar denna physalis. Direkt handels priset vi betalar ligger runt 40 % högre än lokala marknadspriset, vilket är högt eftersom det är större risk i hanteringen och odlingen av ekologisk physalis.

Psst! Min farmors hemlis! Mina förfäder har berättat att inom colombiansk folkmedicin har physalis använts som medicin ört bl a mot diabetes, högt blodtryck och reumatism. Som du ser i näringstabellen nedan, är den speciellt rik på vitamin A, vitamin C, järn och fosfor.

Näringsvärden per 100 g:

 • Energi 1277 kJ/306 kcal
 • Fett 8.1 g - varav mättat fett 1.81 g
 • Kolhydrater 38.9 g - varav sockerarter 30.4 g
 • Fibrer 24.4 g
 • Protein 7.14 g
 • Salt 4.82 mg
 • Vitamin A (retinol) 846 μg (106 % av DRI*)
 • Vitamin C 28.9 mg (36 % av DRI)
 • Järn 2.6 mg (18.6 % av DRI)
 • Fosfor 185 mg (26.4 % DRI)

*Dagligt referensintag

Ekologiskt certifierad av BCS Öko-Garantie GmbH

IP Livsmedels Certifierade av KIWA Sverige AB


Nettovikt 130 g = 8 st solmogna ekologiska bananitos

Nettovikt 130 g = 8 st solmogna ekologiska bananitos

Nathalies lättorkade ekologiska bananito (8 ST BANANITOS I PÅSEN)

Bananitobananer (baby banana) är som eviga barn som aldrig vill växa upp. Denna sort är också känsligare att transportera jämfört med vanliga bananer. Därför ser du dem ytterst sällan i butikerna. Jag är jättestolt över att vara först i Norden att introducera bananito i lättorkad form.

De här ekologiska och solmogna småbananerna är så goda, att jag känner mig som en apa när jag mumsar dem. Dessutom är de mycket rika på vitamin B6, kalium och magnesium!  Se i listan över näringsvärden nedan.

När någon är lite sur och deppig i min familj i Colombia, brukar vi säga: "Comate un bananito" - "Ät en bananito". Nu först har jag förstått varför. Bananito är rik på en aminosyra som heter tryptofan, som omvandlas i kroppen till bl a bland annat serotonin. Inte undra på att både jag och flera av mina vänner är beroende av min bananito.

Vi köper bananiton från olika bönder i Cundinamarca, inte så långt från pappas hemtrakter. Direkt handels priset ligger 17 % högre än lokala marknadspriset.

Näringsvärden per 100 g: 

 • Energi 1369 kJ/324 kcal
 • Fett 0.30 g - varav mättat fett 0.30 g
 • Kolhydrater 69.7 g - varav sockerarter 27.8 g
 • Fibrer 11.5 g
 • Protein 4.67 g
 • Salt 6.76 mg
 • Vitamin B6 0.56 mg (40% av DRI*)
 • Kalium 1180 mg (59% av DRI)
 • Magnesium 108 mg (28.8 % av DRI)

*Dagligt referensintag

Ekologiskt certifierad av BCS Öko-Garantie GmbH

IP Livsmedels Certifierade av KIWA Sverige AB


Nettovikt 130 g = 1 stor ananas á 1, 7 kg

Nettovikt 130 g = 1 stor ananas á 1, 7 kg

Nathalies lättorkade ananas (1 STOR ANANAS Á 1,7 KG I PÅSEN)

I de här lättorkade ananasbitarna kommer du verkligen att känna hur de bättre behållit sin smak. De är så goda - lite fuktigare, mjukare och mumsigare. Smaka så får du se!

I Colombia äter man ananas om man behöver få igång magen. Min farmor Alicia, som kunde en del om traditionell folkmedicin, brukade äta ananas för att motverka njursten.

Vår partner Fruandes har jobbat länge med att testodla ekologisk ananas med olika bönder i Cundinamarca, men det har varit en sann utmaning. Det tropiska klimatet har av naturen larver, loppor och insekter som stormtrivs bland alla härliga frukter. Det skulle jag också göra om jag vore en larv. Ananas växer dessutom strax ovanför jorden, vilket gör den extra känslig, i jämförelse med t.ex bananiton, som hänger och dinglar högt ovanför marken.

Men i norra Cauca, i området kring byn Santander de Quilichao har ett ihärdigt arbete gett resultat. Det är ett kooperativ med runt 60 småbönder som kommit längst i ekoprocessen och de är i sk omställningsfas till eko. Det är det tyska certifierings företaget BCS Öko-Garantie GmbH, som i nära samarbete med Fruandes, håller i hela processen. Vi ber till alla gudar att den går igenom fullt ut under senhösten 2015. Vi har valt att köpa ananasen innan ekocertifieringen är klar, eftersom bönderna nu om någonsin behöver sin inkomst för att finansiera alla utgifter i samband med omställningen. Dessutom är den himmelskt god. Direkt handels priset vi ger bönderna är 39 % över lokala marknadspriset.

Näringsvärden per 100 g:

 • Energi 1386 kJ/327 kcal
 • Fett 0.20 g - varav mättat fett 0.14 g
 • Kolhydrater 74.6 g - varav sockerarter 44. g
 • Fibrer 8.5 g
 • Protein 2.50 g
 • Salt 15.4 mg
 • Kalcium 138 mg (17.2 % v DRI*)

*Dagligt referensintag

IP Livsmedels Certifierade av KIWA Sverige AB